JUM MATH Actualidad

JM_LiceuPolitecnic
11 Jun 2021

Col·legi Liceu Politècnic: “Ens hem reenamorat de les matemàtiques i ho contagiem als estudiants a l’aula”

La Violeta Leiva és docent de matemàtiques de 1r a 4t de Primària en el Col·legi Liceu Politècnic de Rubí (Barcelona). L’entrevistem per a conèixer quina és la seva experiència ensenyant matemàtiques amb JUMP Math.

Fa dos anys, i encara que l’escola seguia una línia innovadora en matemàtiques, encara no havien trobat un criteri que vinculés a tots els docents en una mateixa línia educativa des d’Infantil fins a 6è de Primària.

Per això la Violeta ens explica que “amb JUMP Math hem trobat la metodologia amb la qual continuar creixent i renovant les matemàtiques. És necessari entendre que les matemàtiques participen de la nostra quotidianitat, i es tracta de descobrir-les a poc a poc per a comprendre-les. Ara gaudim ensenyant-les”.

Parlem amb la Violeta sobre l’estructura de classe que planteja aquest model d’ensenyament de matemàtiques. La docent compara les tres parts (càlcul mental, descobriment guiat i pràctica) amb els diferents moments d’emoció que podem sentir en un concert de música:
un principi molt actiu d’augment de l’emoció,
– una part central amb una dinàmica participativa en la qual l’emoció està en moviment,
– una part de clausura on assentar-se i relaxar-se.

Per a la Violeta, els primers minuts de càlcul mental són molt útils perquè els alumnes se centrin i despertar el seu interès a través de reptes d’agilitat mental. Durant el descobriment guiat, les presentacions per a l’aula aporten dinamisme, preguntes i una participació constant de l’alumnat. Al final, en els últims minuts, es recull i practica l’après amb les activitats del llibre de pràctica i avaluació. “Així, es permet aterrar tots els coneixements adquirits”, comenta.

Són diverses les anècdotes que la Violeta ha viscut amb els seus grups d’estudiants. A l’aula li agrada donar espai a pensar i a generar teories a partir de la deducció. Amb el grup classe de 4t de Primària va plantejar el repte de com afrontar la multiplicació de 363 x 3.

Per a la Violeta va ser increïble veure com els estudiants van deduir de manera senzilla el que podíen fer. Van resoldre la multiplicació a partir de la descomposició del número, la multiplicació de cadascuna de les seves parts i la suma d’elles. Va ser sorprenent com van desenvolupar els recursos i la seva comprensió de les matemàtiques per a resoldre el repte.

Genial!
Moltes gràcies Violeta per compartir la teva experiència amb nosaltres.

Col-legi Liceu Politècnic Conèixer més sobre JUMP Math